23.08.2014

LegendeleDacilor in benzi desenate. Legenda lui Zalmoxis.



In istoria fiecarui popor cele doua momente fundamentale ale vietii au generat obiceiuri si datini. Tocmai atitudinea traco-getilor fata de nastere si moarte l-a impresionat pe Herodot, atunci cand i-a pomenit in "Istoria" sa.

Despre traco-geti Herodot spune, ca stiu a se face nemuritori: " ei cred ca nu mor si ca cel care dispare din lumea noastra se duce la daimonul Zalmoxis".

Vorbind despre triburile care locuiau la nord de muntele Haemus
 ( Muntii Balcani), la sud de Dunare si pe teritoriul de azi al Dobrogei, Herodot ne spune: " rudele stau in jurul nou-nascutului si plang nenorocirile ce va trebui sa le indure nou-nascutul, o data ce a venit pe lume. Sunt pomenite atunci toate suferintele omenesti".

"Porphyrios, E. Rhode, Deubner, Kazarov si R.Carpenter au sustinut ca la origine Zalmoxis ar fi fost un zeu-urs (Barengott), referindu-se la faza totemica a religiei geto-dacice, A.B.Cook este de parere ca Zalmoxis era apelativul trac a lui Zeus nou-nascut, ipoteza avand la baza textul lui Porphyrios in legatura cu zelmos "piele", "blana" si legenda ca la nastere s-ar fi aruncat pe el o blana de urs, care se acorda cu o alta legenda din Cyzic, in apropiere de Hellespont, unde se povesteste ca doicile lui Zeus au fost prefacute in ursoaice, legenda regasita si in Creta."

" Spiritualitatea Geto-Dacilor" de Ion Horatiu Crisan





Legenda nasterii lui Zalmoxis din: "Sufletul Neamului Romanesc Vol I : Legenda Nemuritorilor din Valea Dunari; Zalmoxis; Primus Getarum et Europae Legislator""Primus Getarum et Europae Legislator" studiu de Carolus Lundius.


" se naste din iubirea lui Gebeleisis, ursitoarea, cu Got, o capetenie traca"

"cele trei mari divinitati feminine ale marelui popor trac sunt: Gebeleisis, Semele si Bendis"



" este luat sub protectia preoteselor zeitei Hestia, Stapana a Focului Sacru, si initiat in tainele fortelor interioare pe baza elementului Foc"




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu